سراب و مواجهه با آن در تیراندازی بنچ رست

پدیده ی سراب و سر و کله زدن با اثرات آن، یکی از دشوارترین و طاقت فرساترین شرایطی است که یک تیرانداز ممکن است در طی یک مسابقه یا تمرین و آزمایش تجهیزات با آن مواجه شود. هر فرد به شکل خاصی سراب را می بیند، از طرفی شرایط یک مسابقه برای هر تیرانداز متفاوت بوده و هر میدان تیراندازی نیز شرایط خاص خود را ایجاب می نماید. سراب ممکن است در تمام طول یک مسابقه وجود داشته باشد و یا اینکه همانند مبحث بادخوانی، شرایط آن در هر لحظه متغیر باشد.

در مواجهه با سراب، همه چیز به کسب تجربه و طرح راهکارهای منطقی بر اساس تجارب و تجهیزات مورد استفاده، برای غلبه بر این پدیده بر می گردد. و هیچ راهکار ساده و آسانی وجود ندارد. در خصوص تجهیزات، به عنوان یکی از مهم ترین فاکتورها، می توان گفت تأثیر متقابلی که هر سلاح و دوربین روی آن، در هر شرایط خاص محیطی و جوی برهم دارند، می تواند خاص خود باشد! دوربین های مورد استفاده در بنچ رست، معمولا بزرگنمایی بالایی دارند { معمولا بزرگنمایی ۳۶ برابر یا بالاتر} که این موضوع هم مزایا و هم معایب خاص خود { در مواجهه با پدیده ی سراب} را دارند. داشتن راهکار مناسب برای مواجهه احتمالی با سراب در طول یک مسابقه، از مواردی است که یک تیرانداز می بایست برای کسب موفقیت های آتی، در نظر داشته باشد.

خوشبختانه در هر دو رشته ی تفنگ ریم فایر و بادی، تعداد زیادی هدف سایتر {قلق} برای استفاده در طی ۲۰ دقیقه، توسط تیرانداز قرار دارد که در مواقعی مانند سراب، برای بررسی نقاط اصابت (POI) کمک کننده می باشند. مشکل اصلی ما محدودیت زمانی ۲۰ دقیقه برای رقابت می باشد که عملاً جایی برای انتظار شرایط مساعد را برای تیرانداز نمی گذارد.

سراب در بدترین حالت خود می تواند به نحوی همانند جریان سریع آب در داخل دوربین به نظر آید و حتی حلقه های امتیازی هم قابل دیدن نبوده و تنها حفره ی نقاط اصابت گلوله دیده شوند!

سراب و تیراندازی بنچ رست 

در مواجهه با سراب و جبران انحراف ناشی از آن نیز، همانند بحث بادخوانی، می بایست روش Aiming off یا همان پیشگیری را بجای کلیک دادن به طبلک سمت (windage) دوربین را مد نظر قرار دهیم. 

 

  1. چرا که در بنچ رست با مسافت های نسبتاً کوتاه سر و کار داریم { بنچ رست ریم فایر و بادی و فواصل ۵۰ و ۲۵ متر}.
  2. رقابت های بنچ رست ریم فایر و بادی، دارای محدودیت زمانی ۲۰ دقیقه می باشند و بنابراین فاکتور “زمان” از پایه های اساسی در بنچ رست محسوب می گردد.
  3. و دلیل دیگر اینکه، شرایط {میدان و محیط} در هر لحظه می تواند تغییر کند.

تجارب و یادداشت برداری های دقیق از تیراندازی در سراب، تیرانداز را قادر خواهد ساخت تا با استفاده از آنها و بر اساس تئوری های مطرح شده در این مقاله، که به صورت اختصاصی برای بنچ رست ریم فایر و بادی تدوین شده است، پیشگیری لازم برای جبران انحراف حاصل از سراب را تعیین و اعمال کند.  

قاعدتا می توان برای جبران انحراف، از کلیک دادن به طبلک دوربین استفاده کرد. اما تجربه نشان داده است که اینکار پیش از آنکه کمک کننده باشد، می تواند موجب سردرگمی تیرانداز گردد.

در بادخوانی و اعمال پیشگیری لازم برای آن، مؤلفه ی هر باد در راستای ساعت ۳ و ۹ در نظر گرفته می شود {به مقالات بادخوانی رجوع شود}، برای سراب هم می توان همین را گفت. با تقسیم فواصل سیستم ساعت به بازه های زمانی کوچک تر مانند ۱۲:۳۰ ، ۱:۳۰ ، ۲:۳۰ و … می توان پیشگیری دقیق تری انجام داد. { برای اطلاعات بیشتر مقاله یپیشگیری در باد را مطالعه نمایید}

البته قابل تکرار است که : صحبت در این رابطه، معمولاً خیلی ساده تر از انجام آنها می باشد! چرا که تشخیص هر تغییر کوچکی در جهت وزش باد، بخصوص تغییرات مرتبط با سراب، اکثراً دشوار می باشد. البته پدیدار شدن امواج و خطوط ثانویه ی گرما در سراب، که به شکل دور شونده در راستای خط عمود حرکت می کنند، نشانه ای آشکار از وقوع تغییر در جهت باد برای تیرانداز می باشد.

مواجهه با سراب

غلبه بر سراب، به دلایل ذکر شده در زیر چه به لحاظ علمی و چه به لحاظ شرایط فیزیکی تیراندازان، کاری دشوار می باشد.

۱- تیراندازان بنچ رست از بادنماها به عنوان شاخص نشان دهنده ی سرعت و جهت باد استفاده می کنند. در واقع برای تشخیص اتفاقاتی که بین تیرانداز و هدف رخ می دهد، متکی بر بادنماها هستند. استفاده از بادنماها چیزی است که بسیاری از ما تیراندازان بنچ رست، با آن تمرین و آموزش دیده ایم و به نحوی می توان گفت، با آن خو گرفته ایم. بنابراین کار بدون بادنما، دشوار خواهد بود.

۲- دیدن سراب به قدرت بینایی فرد بستگی دارد و همیشه هم دیدن آن ساده نیست. سراب اغلب به عنوان “بادی که نمی توانید آن را ببینید”، توصیف می گردد. برای دیدن سراب به دنبال امواجی هستیم که موجب تغییر یا انحراف تصویر هدف در لنز دوربین مان می شود. در صورت دیدن چنین چیزی در یک دوربین با بزرگنمایی بالا، تیرانداز قادر خواهد بود تا سرعت و جهت باد را بر اساس آن تخمین بزند.

۳- شاخص هایی که بادنماها در شرایط سراب در اختیارمان قرار می دهند، همچنان مهم خواهند بود. اما برقراری ارتباط بین داده های بادنماها و سراب ممکن است دشوار باشد. در اینجا سؤال این است که کدام یک از این دو ، تأثیر بیشتری خواهند داشت؟

۴- در نظر داشته باشید که سردرگمی و ناتوانی در مواجهه با سراب، می تواند تأثیر منفی بر روی عملکردتان داشته باشد. پس سعی کنید به درکی اصولی از سراب برسید و از آن برای دستیابی به دقت بیشتر استفاده کنید. البته  مواجهه ی درست با سراب، به شرایط فیزیکی خود تیرانداز هم بستگی خواهد داشت!

علل ایجاد سراب

در بحث سراب، مسئله ی مهم و اصلی  برای برخی ممکن تنها روش غلبه بر آن باشد و نه علل ایجاد آن. البته می توان با جزییات تمام و بر اساس ریاضیات و قوانین فیزیکی به توضیح علل ایجاد سراب و فشار هوای گرم و سرد و شکست پرتوهای نور با عبور از هوای گرم و رقیق و ورود به هوای سرد و با چگالی بالا، بپردازیم. اما تنها نکاتی که در این رابطه، دانستن آنها مهم است، مواردی است که در ادامه می آیند :

– چنانچه زمین و هوای اطراف آن، گرم تر از لایه های بالاتر هوا باشند، پرتوهای نور شکسته و به بیان بهتر به سمت بالا منعکس گشته و موجب جابجایی تصویری می شود که توسط تیرانداز در دوربین دیده می شود.

-چنانچه زمین و هوای اطراف آن، سردتر از لایه های بالاتر هوا باشند، پرتوهای نور شکسته و بیان بهتر به سمت پایین منعکس گشته و موجب جابجایی تصویری می شود که توسط تیرانداز مشاهده می شود.

بنابراین می توان گفت در مواجهه با پدیده ی سراب، در واقع با مفهوم کلمه سراب سر و کار نداریم. آنچه با آن سر و کار داریم، امواج گرما و انعکاس پرتوهای نوری است که در جریان عبور از لایه های هوا با چگالی و سرعت های متفاوت شکسته می شوند. امواج گرما با چشم غیر مسلح و صد البته در یک دوربین با بزرگنمایی بالا، قابل رؤیت هستند. بنابراین شرایط سراب، الزماً شرایطی نامساعد محسوب نمی شود، چرا که می تواند اطلاعاتی بسیار قابل اعتماد از تغییر در شرایط باد را در اختیار تیرانداز قرار دهد.

یک دوربین با بزرگنمایی بالا، قطعاً می تواند حرکات این امواج را نشان دهد. هر وقت در مورد اطلاعات حاصل از بادنماها دچار شک و تردید شدید، بر اساس سراب شلیک کنید! تصویر بالا نشان دهنده ی سرابی می باشد که موجب جابجایی تصویر مشاهده شده توسط تیرانداز، بالاتر از مکانی که واقعاً هست، می گردد. در این مورد، جبران انحراف حاصل، به صورت پیشگیری به پایین خواهد بود.

 

دسته بندی سراب

در اینجا به تقسیم بندی شدت سراب به سه دسته اصلی و جهت سراب به چهار کلاس می پردازیم. اصولی که ذکر خواهند شد، برگرفته از مقاله ای عالی از وبسایت www. southtexas.org مرکز آموزش تیراندازی South Texas Marksmanship Training Center می باشند. مطالب مذکور در این مقاله، مخصوص تیراندازی بنچ رست تفنگ ریم فایر و بادی نگارش شده است. چنانچه در این مطلب، عبارات و جملات بحث اصلی تغییر داده شده یا به صورتی دیگر جهت انتقال بهتر مفهوم اصلی، بیان شده است، عذرخواهی می کنم. اما اصول اصلی مطالب و گفتگو به خوبی و به صورت کاملاً منطقی بیان شده است.

بیایید سراب را بر اساس شدت آن، به سه دسته ی اصلی تقسیم کنیم. همانطور که در دیاگرام زیر می بینید، هر یک از این سه دسته، به لحاظ نحوه ی دیده شدن امواج گرما، ظاهر خاص خود را در دوربین دارند ( این نکته را نیز در نظر داشته باشید که تیراندازان بنچ رست، تمایل به استفاده از دوربین هایی با بزرگنمایی بالا دارند).

انواع سراب ( بر حسب شدت)

سراب خفیف : اغلب در روزهای خنک و شاید کمی ابری که میزان کمتری از نور خورشید وجود دارد، پدیدار می گردد. در این حالت، نور خورشید به اندازه ی کافی زمین را گرم نمی کند و سرابی که در دوربین مشاهده می شود، مجموعه ای از خطوط بسیار نازک و محو می باشند. بنابراین اعواج ایجاد شده در تصویر هدف نیز کمتر خواهد بود ( حداقل اعواج تصویر). این نوع سراب، برای تشخیص تغییرات بسیار اندک در وضعیت باد که نیازمند اعمال تنظیمات جزیی برای جبران انحراف افقی هستند، بسیار کمک کننده می باشد.

میزان انحراف حاصل و جبران آن برای این نوع سراب، عملاً قابل چشم پوشی است.

سراب ملایم : این نوع سراب در روزهایی با شرایط جوی مساعد، با دمای بین ۲۱ تا ۲۴ درجه ی سلسیوس و رطوبت ۴۵ تا ۵۵ درصد پدیدار می شود. سراب در این حالت، به آسانی در دوربین و به صورت امواجی با خطوط کاملاً واضح دیده می شود. اعواج تصویر هدف در این نوع سراب، شروع به پدیدار شدن می کند. هر تغییر محسوس در سرعت باد، نیازمند اعمال اصلاحات برای سراب نیز خواهد بود. این نوع سراب برای تشخیص تغییرات در وضعیت باد و تعیین و اعمال پیشگیری لازم برای جبران انحراف افقی، بسیار کمک کننده می باشد.

سراب سنگین: این نوع سراب در روزهای گرم که دمای هوا به بالای ۲۵ درجه سلسیوس می رسد، دیده می شود. ( با رطوبت بالای ۶۰ درصد). امواج گرمایی مشاهد شده در دوربین به صورت قابل توجهی ضخیم تر و صیال تر به نظر می رسند. اعواج حاصل در تصویر هدف می تواند بسیار زیاد بوده و بسته به سرعت باد، نیازمند اعمال اصلاحاتی به اندازه ی حدوداً ۶ تا ۲۱٫۸ میلیمتر در ۵۰ متر، برای جبران انحراف حاصل باشد. هر تغییر در سرعت باد، نیازمند اعمال اصلاحات متناسب با تغییر رخ داده، توسط تیرانداز خواهد بود.

 

کلاس های متفاوت سراب برای شدت های مختلف

علاوه بر سه دسته ی ذکر شده در بالا برای طبقه بندی انوع سراب (بر حسب شدت)، چهار کلاس متمایز از سراب در هر کدام از این سه دسته ( سراب خفیف، ملایم و سنگین) نیز وجود دارند. بنابراین حداقل ۲۵ وضعیت برای سراب خواهیم داشت که تیرانداز می تواند برای تشخیص تغییرات باد بکار ببرد.

وزش باد، امواج گرمای حاصل از سراب را به صورت عمودی، مورب یا به صورت جانبی (افقی) در اطراف هدف حرکت می دهد. میزان انحراف ( زاویه) خطوط این امواج از راستای عمود، بستگی به سرعت باد ناهمسو Cross wind (صفر تا دوازه مایل بر ساعت) خواهد داشت ( مؤلفه ی افقی باد در راستای ساعت ۳ یا ۹ ).

بر اساس کلاس بندی انجام شده برای سراب، در اینجا می توان سرعت باد را از صفر تا ۱۲ مایل بر ساعت تعیین کرد. همانند تیراندازی در باد شدید، در مورد سراب نیز با افزایش سرعت باد، جبران انحراف حاصل دشوارتر می گردد.

سراب عمودی Boiling Mirage

در این کلاس از سراب، حرکت عمودی خطوط امواج گرما، با وضعیت بادی کالم و یا باد ساعت ۶ یا ۱۲ داریم. این کلاس از سراب نیازمند پیشگیری تیرانداز به سمت پایین، برای اصابت ۱۰X خواهد بود. تیرانداز برای تعیین میزان پیشگیری مورد نیاز، می بایست دسته بندی سراب بر اساس شدت آن (سراب خفیف، ملایم و سنگین) را نیز تعیین کند. در سراب عمودی، امواج گرمای برخاسته ممکن است دچار نوساناتی به چپ یا راست شوند که این امر می تواند نشان دهنده ی لزوم اعمال اصلاحات در راستای افقی (علاوه بر راستای عمودی) باشد. کلید اصلی این موضوع، کسب تجربه است! میزان پیشگیری به چپ یا راست، در صورت وقوع این نوسانات در این کلاس از سراب می تواند سه تا پنج میلی متر باشد.

 

سراب آهسته Slow Mirage

این نوع سراب، دومین کلاس سراب است و زمانی پدیدار می شود که جریانی خفیف از هوا، با سرعت ۱-۳ mph از جهت ساعت ۳ یا ۹ بوزد. خطوط امواج گرما، با کلی زاویه از خط عمود در اطراف هدف دیده می شوند که از جهت ساعت ۷ به ۱ و یا ۵ به ۱۱ حرکت می کنند.

جابجایی این هدف در این کلاس از سراب، نیازمند جبران در هر دو راستای افقی و عمودی خواهد بود. برای جبران انحراف عمودی، همانند سراب عمودی (Boiling)، مرکز رتیکل قدری پایین تر نگه داشته می شود. جبران انحراف افقی نیز نیازمند نگه داشتن مرکز رتیکل « به سمت وزش باد » ، علاوه بر پیشگیری لازم برای دریفت باد خواهد بود.

از آنجاییکه خطوط امواج گرما در سراب، آهسته از ساعت ۷ به ۱ و یا ۵ به ۱۱ حرکت می کنند، زاویه ای به اندازه ی ۳۰ درجه، با راستای عمودی تشکیل می دهند. با توجه به این موضوع، مقادیر این انحرافات (عمودی، افقی و انحراف کلی مشاهده شده) را می توان بر اساس مثلثات، به صورت زیر محاسبه کرد :

P = انحراف کلی مشاهده شده

V = انحراف عمودی

H = انحراف افقی

پس داریم :

V = D Cos (30°) = ۰٫۸۷ * D = 12.7mm at 50m

و

H = D Sin (30°) = ۰٫۵۰ * D = 7.3mm at 50m

البته می بایست اعداد بالا را به عنوان تخمینی منطقی برای تفنگ ریم فایر و بادی قلمداد کرد و نه مقادیری مطلق! { توضیح متجرم : محاسبات و اعداد بالا ، با توجه به جدول MOA همین مقاله، مربوط به سراب ملایم آهسته می باشند}.

 

سراب متوسط ( Medium Mirage )

دومین کلاس از بین انواع سراب، سراب متوسط می باشد. این نوع سراب زمانی پدیدار می شود که سرعت باد به صورت نسیمی ملایم، به ۴-۷mps در راستای ساعت ۳ یا ۹ برسد. در این حالت زاویه ی خطوط امواج گرما با راستای عمود افزایش پیدا کرده و جهت حرکت آنها از ساعت ۸ به ۲ یا ۴ به ۱۰ خواهد بود. سراب متوسط نیز نیازمند جبران انحراف در هر دو راستای عمودی و افقی و البته مقادیری متفاوت از سراب آهسته خواهد بود. به دلیل افزایش زاویه ی خطوط امواج گرما، از ۳۰ درجه به ۶۰ درجه، خواهیم داشت :

V = D Cos (60°) = ۰٫۵۰ * D = 7.3mm at 50m

و

H = D Sin (60°) = ۰٫۸۷ * D = 12.7mm at 50m

در اینجا نیز می بایست اعداد بالا را به عنوان تخمینی منطقی برای تفنگ ریم فایر و بادی قلمداد کرد. ( برای درک بهتر، رجوع شود به مبحث استفاده از بادنماها، قسمت ارزش های باد)

با رجوع به کلاس ۵۰ متر ریم فایر و در نظر گرفتن ۲۱٫۸ میلیمتر انحراف کلی حاصل از سراب سنگین ، می توان گفت، میزان انحراف عمودی ناشی از سراب سنگین-متوسط می تواند تا ۰٫۷۵ MOA معادل ۱۰٫۹mm و انحراف افقی تا ۱٫۳۱ MOA معادل۱۹٫۱mm باشد. بنابراین پیشگیری به سمت پایین بوده و مقدار مورد نیاز برای جبران انحراف افقی، به میزان پیشگیری لازم جهت جبران دریفت باد، افزوده می شود.

{توضیح مترجم : در مقاله ی اصلی به این صورت بیان شده، تجربه نشان داده است که میزان انحراف کلی حاصل از سراب سنگین، حدود ۱۵ MOA می باشد، پیشگیری عمودی لازم برای سراب سنگین – آهسته ۱٫۳۱ MOA و به عبارتی ۱٫۲۵ MOA می باشد. میزان پیشگیری افقی لازم نیز ۰٫۷۵ MOA – ¾ می باشد. این اعداد برای سراب سنگین- متوسط به صورت پیشگیری عمودی ۰٫۷۵ MOA و پیشگیری افقی ۱٫۲۵ MOA خواهد بود}

 

 

سراب سریع Fast Mirage

چهارمین کلاس سراب، سراب سریع است و زمانی دیده می شود که سرعت باد به ۸-۱۲mph در راستای ساعت ۳ یا ۹ برسد. خطوط امواج گرما تنها به صورت افقی در اطراف هدف حرکت می کنند و جابجایی تصویر حاصل نیز فقط در راستای افقی خواهد بود.بنابراین سراب سریع، تنها نیازمند جبران انحراف در راستای افقی می باشد. سرعت باد بالاتر از ۱۲ مایل بر ساعت، به صورت امواج کشیده و نازک دیده می شوند که شروع به پدیدار شدن در بین خطوط امواج اصلی سراب می کنند.

 

 


تأثیر سراب در ۵۰ متر ریم فایر

یک سراب سنگین را در طول یک مسابقه در نظر بگیرید. در ابتدا باد با سرعت ۱-۳mph (سراب سنگین-آهسته) شروع به وزیدن می کند و به ۴-۷mph (سراب سنگین-متوسط) می رسد. میزان اصلاحات لازم برای جبران انحراف عمودی حاصل از سراب سنگین-آهسته، معادل ۱٫۲۵ MOA برابر با ۱۸٫۲ mm و برای جبران انحراف افقی ۰٫۷۵ MOA برابر ۱۰٫۹ mm خواهد بود. با افزایش سرعت باد در طول مسابقه، تصویر سراب از سراب سنگین-آهسته به سنگین-متوسط در می آید که در این صورت برای جبران انحراف افقی سراب سنگین-متوسط می بایست ۰٫۵ MOA معادل ۷٫۳ mm به میزان پیشگیری افقی که برای سراب سنگین-آهسته انجام داده بودیم، اضافه کنیم تا به میزان مجموع ۱٫۲۵ MOA برسد. برای تعیین پیشگیری عمودی نیز به همین شکل عمل می کنیم.

تصویر حاصل که نشان دهنده ی (سراب سنگین- متوسط) تنها ۰٫۷۵ MOA ، انحراف عمودی می باشد. پس مرکز رتیکل را به اندازه ی ۰٫۵ MOA بالاتر از حالت قبل نگه می داریم. همانطور که می بینید، تبحر در این امر نیازمند تمرینات ذهنی توسط تیرانداز نیز می باشد.

 

تأثیر سراب در ۲۵ متر تفنگ بادی

اثر یک سراب سنگین را در طول یک مسابقه در نظر بگیرید. در ابتدا باد با سرعت ۱-۳ mph (سراب سینگین-آهسته) شروع به وزیدن می کند و به ۴-۷mph (سراب سنگین-متوسط) می رسد. در سراب آهسته، میزان پیشگیری لازم برای جبران انحراف عمودی ۱٫۲۵ MOA معادل ۹٫۱ mm و برای جبران انحراف افقی ۰٫۷۵ MOA معادل ۵٫۵ mm خواهد بود. با توجه به افزایش سرعت باد در طول مسابقه، سراب سنگین-آهسته به سراب سنگین-متوسط تبدیل می شود. در این صورت برای جبران انحراف افقی سراب متوسط-سنگین می بایست ۰٫۵ MOA معادل ۳٫۶ mm به میزان پیشگیری افقی سراب سنگین-آهسته اضافه کنیم تا مجموع ۱٫۲۵ MOA حاصل شود.

درخصوص تعیین پیشگیری عمودی هم به همین شکل عمل می کنیم. در واقع در سراب سنگین-آهسته، مرکز رتیکل ۱٫۲۵ MOA معادل ۹٫۱ mm ، پایین تر نگاه داشته می شود. اما با افزایش سرعت باد به ۴-۷mph ، تصویر حاصل نشان دهنده ی تنها ۰٫۷۵ MOA معادل ۵٫۵ mm انحراف عمودی می باشد. بنابراین رتیکل را به اندازه ی ۰٫۵ MOA معادل ۳٫۶ mm بالاتر از حالت قبل می آوریم.

همانند اطلاعات قبلی، این اعداد نیز “تخمین های منطقی” هستند که البته می توانند پایه و اساس خوبی برای شروع جمع آوری اطلاعات دقیق تر باشند. این نکته را نیز مد نظر داشته باشید که اکثر تحقیقات در خصوص سراب، توسط سلاح های سنترفایر و در فواصل دور انجام شده اند.

 

 

فاکتورهای اصلاح

جدول زیر نشان دهنده ی فاکتورهای اصلاح برای جبران انحراف تصویر حاصل از سراب بر حسب MOA می باشد که می تواند برای هر تیراندازی کمک کننده باشد. البته در نظر داشته باشید که “شدت” سراب رؤیت شده می تواند بسته به بینایی فرد، متفاوت باشد. بنابراین پیشگیری انجام شده نیز متفاوت خواهد بود. این جدول برگرفته از مقاله ای است که پیش تر مطرح کردیم و حاصل اطلاعات جمع آوری شده از تیراندازان باتجربه می باشد. تمام اعداد مذکور نیز “تضمین هایی” نسبتاً دقیق هستند که می بایست بسته به جغرافیای محل تیراندازی و بینایی تیرانداز تعدیل گردند.

در انتها به خاطر داشته باشید :

سه دسته ی سراب = مرتبط با چگالی امواج گرما = تعیین دسته ی سراب متوسط مشاهده ی چگالی خطوط سراب (نازک، معمولی، ضخیم)

چهار کلاس سراب : مرتبط با سرعت زاویه ی سراب = تعیین کلاس سراب متوسط مشاهده ی جهت و زاویه ی حرکت خطوط سراب

 


تمرین هایی برای مواجهه با سراب

تمرین ۱

ایجاد سراب مصنوعی

این کار می توان با تعبیه ی یک منبع حرارت در زیر هدف که هوای گرم حاصل از آن با ارتفاع گرفتن، خنک تر می شود، انجام داد. یک راه ساده برای انجام اینکار ( البته اگر شرایط و قوانین میدان تیراندازی اجازه دهد) استفاده از یک صفحه ی فلزی بر روی یک شمع کوچک می باشد.

تمرین ۲

تخمین میزان پیشگیری

با استفاده از چارت MOA ، به تخمین میزان پیشگیری لازم برای جبران انحراف ناشی از کلاس های مختلف سراب،  برای ۲۵ متر تفنگ بادی بپردازید.

تمرین ۳

یادداشت برداری شخصی برای دسته بندی سراب

در طول تمرینات تیراندازی ، مشاهدات خود را از الگوهای سراب در یک دفترچه ثبت کنید. کلاس های سراب را می توانید با رسم خطوط مواج و دسته بندی آن را نیز با حروف H ، I ، L ( مخفف های L:Light, I:Intermediate , H:Heavy) نشان دهید.

 

ابزار کمکی برای کاهش تأثیر سراب

شیلد سراب Mirage Shield

این شیلد یا صفحه در واقع نواری است که در طول لوله و بر روی آن قرار می گیرد و معمولاً شکلی مقعر دارد که موجب انعکاس امواج حرارت برخاسته از لوله می گردد و بنابراین مانع از تداخل این امواج با تصویر رؤیت شده در دوربین می گردد.

بوسترهای اپتیکال Optical Booster

این ابزار از پلیمر های خاصی ساخته می شوند که طبق گفته ی سازنده، اول موجب کاهش تأثیر سراب در جابجایی تصویر هدف می گردد، دوم اینکه به تیرانداز امکان دیدن بهتر امواج گرمای حاصل از سراب را می دهد. ( تا برای تخمین بهتر و دقیق تر سرعت و جهت باد استفاده شود). سوم اینکه در طی سراب ، تفاوت چگالی لایه های هوا را بهتر نشان دهد. همچنین بوسترهای اپتیکال میزان زوم را نیز به صورت قابل توجهی افزایش می دهند.

لنز شید Scope Lens Shade

کار اصلی این ابزار، محافظت در برابر انعاس شدید نور خورشید می باشد (همان سان شید Sun Shade سر دهانه لنز شی دوربین ها). اما می توان به صورت سفارشی و یا با اتصال چند لنز شید به یکدیگر ، طول خاصی از آن را ایجاد کرد تا به شکلی دیگر کار شیلدهای میراژ را انجام دهد.


نویسنده : کارل بوسول 

ترجمه : دکتر امین کر 

ویرایش : صادق قرنجیکی 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود

عضویت

این زمینه الزامی است.
این زمینه الزامی است.
این زمینه الزامی است.