مدت زیادی بود که قصد نوشتن مقاله ای در خصوص تفنگ بادی پروفت RTI Arms Prophet و معرفی آن را داشتم. با توجه به درگیری تیم برای شرکت در مسابقات بنچ رست قهرمانی جهان 2023 در سال جاری، این کار تا به امروز به تعویق افتاد. در این مقاله به معرفی تفنگ بادی Prophet ، ساخت شرکت RTI Arms پرداخته و تجربیاتی که در تیراندازی بنچ رست با این تفنگ داشتیم را با شما به اشتراک می گذاریم.
چند سال قبل که بحث کلاس 50 متر آنلیمیتد مطرح شد، سلاحی که توانایی شلیک ساچمه های سنگین مانند JSB 25.39gr RD با دقت مناسب در فواصل 50 و بالاتر را داشته باشد، در دسترس نبود. در طول حدود دو سال، تجارب زیادی در این کلاس با تفنگ های موجود در بازار بدست آمد. اکثر این PCP ها، مدل هایی بودند که برای تیراندازی با ساچمه های سبک و محدوده ی 40 تا 50 ژول طراحی شده بودند.
بنابراین به دنبال گزینه هایی بودیم که توانایی شلیک ساچمه های سنگین و با سرعت بالا را داشته باشند. یکی از گزینه ها، محصول شرکت اسلونیایی RTI Arms مدل Prophet که در سال 2018 در مسابقات اکستریم بنچ رست معرفی شده بود.
در رقابت های اکستریم بنچ رست 2018 ، تیمی از طرف شرکت RTI Arms حضور داشتند که موفقیت های خوبی با استفاده از محصولات این شرکت بدست آوردند. کسب مقام اول کلاس 50 یارد و رتبه های برتر در کلاس 75 یارد 2018 از جمله این موفقیت ها بودند. حضور تیم RTI Arms در این رقابت ها، باعث شناخت بیشتر این کمپانی و محصولات آن در بازارهای جهانی گردید. این شرکت با تولید مدل پریست 1 کار خود را شروع و بعد با پریست 2 و بهینه سازی مدل قبلی، به کار خود ادامه داد. اما مسابقات اکستریم بنچ رست 2018 و معرفی پروفت Prophet، نقطه عطفی برای این کمپانی بود.
این شرکت در گذشته از لوله های تولید شرکت CZ بر روی محصولات خود استفاده می کرد. با معرفی پروفت که برای تیراندازی لانگ رنج و با ساچمه های سنگین طراحی شده بود، به سراغ شرکت آلمانی لوتار والتر رفته و برای این مدل در کالیبرهای 22. و 25. از یک لوله ی سفارشی با توییست ریت 1:32 و شش خان پلی گونال استفاده کرد. اما همچنان در دیگر کالیبرها و مدل پریست 2 از لوله های سی زد استفاده می شد. در حال حاضر کلیه محصولات این شرکت از لوله های لوتاروالتر آلمان استفاده می کنند.
پروفت و تیراندازی بنچ رست
با نزدیک شدن به مسابقات بنچ رست قهرمانی جهان 2023 جمهوری چک، تیم فنی انجمن و تیم شارپ شوتر، مشاور فنی تیم ایران، به دنبال انتخاب تفنگی جهت تیراندازی در کلاس 50 متر آنلیمیتد بود. گزینه های مختلفی از جمله مدل های دیستیت مثل Red Wolf، بروکوک اسنایپر مگنوم XR، FX M3 و در نهایت RTI را بررسی کردیم. با توجه به مذاکرات مثبت با شرکت RTI جهت حمایت تیم در کشور میزبان، در صورتیکه خروج سلاح ها انجام نشود، قیمت مناسب تر پروفت نسبت به انتظارات تیم، به سراغ خرید پروفت در اواخر سال 1400 رفتیم. فرآیند سفارش گذاری و ارسال تفنگ ها بیش از پیش بینی در نظر گرفته شده، طول کشید ( از سه ماه به حدود شش ماه).
در آن زمان، مدل جدید پروفت 2 نیز معرفی شده بود. با توجه به بررسی فنی که داشتیم و فیدبک های ایرگانرها در بازارهای دیگر، همچنان انتخاب ما مدل پروفت 1 بود (دلایل این موضوع را در مقاله ی بعدی و مقایسه ای دو ورژن 1 و 2 توضیح خواهم داد).
مشکل اصلی در تأخیر دریافت سفارش، تاثیر پاندومی کرونا بر روی تجارت جهانی و شرکت های مختلف بود. متاسفانه شرکت لوتاروالتر در تحویل سفارش لوله ها با تأخیر عمل کرده بود. بعد از کش و قوس زیادی که داشتیم، درنهایت سفارش با لوله های جدید RPB، ارسال گردیدند.
لوله ی جدید در زمان ارائه ی پروفت 2 معرفی شده بود. این لوله دارای 6 خان و توییست ریت 1:16 است. بنا به گفته ی کمپانی، این لوله بر خلاف لوله ی قبلی پروفت (LR)، برای شلیک هر دو پرتابه ی ساچمه و اسلاگ، مناسب تر بوده و دقت بیشتری را دارد.
بررسی اولیه پروفت
در ادامه بررسی اجمالی از پروفت و تست های اولیه این تفنگ در کلاس 50 متر بنچ رست خواهیم داشت. پروفت 1 در کالیبرهای 177. ، 22. ، 25. و 30. تولید و به بازار عرضه شد. کالیبر 22. با لوله ای تحت عنوان LR به معنی Long Range معرفی شد (در حال حاضر پروفت 1 تولید نمی شود و تنها پریست 2 و پروفت 2 و 3 توسط کمپانی تولید می شود). پروفت کالیبر 22. و 25.(5.5 و 6.35 میلیمتر)، همراه با لوله ی لوتار والتر سفارشی که برای شلیک با JSB 25.39gr در فواصل 100 یارد طراحی شده بود به بازار معرفی شد.
طول و وزن پروفت ورژن یک، بسیار مناسب است. به صورت کلی بدنه، جمع و جور و ساده طراحی شده ولی در انتهای بخش های مختلف بدنه، می توانست شکل منحنی و یا نرم تری داشته باشد! این موضوع در مدل P3 تا حد زیادی رعایت شده و تغییرات مثبتی در ظاهر تفنگ ایجاد شده است. طول کلی این تفنگ 30.5 اینچ و وزنی حدود 3.400 کیلوگرم دارد.
دو نسخه از پروفت 1 تولید گردید، نسخه ی استاندارد با مخزن آلومینیومی و رگلاتور بدون قابلیت تنظیم و نسخه پرفورمنس که از مخزن کامپوزیتی 500cc، رگلاتور قابل تنظیم بصورت اکسترنال و یک قطعه جهت تنظیم فنر چکش بدون باز کردن تفنگ استفاده می کند. در واقع برای کسی که به دنبال استفاده از این تفنگ در لانگ رنج و پرتابه های مختلف است، نسخه ی پرفورمنس پروفت، انتخاب مناسب تری نسبت به نسخه ی استاندارد خواهد بود. در نمونه ی استاندارد، رگولاتور به صورت تنظیم شده بر روی فشار 120 بار و مخزن آلومینیومی 350 سی سی و بدون امکان تنظیمات فنر چکش از بیرون عرضه می شود.
پروفت، تفنگ نسبتاً ساده و بدون پیچیدگی خاصی در طراحی است. این ویژگی باعث شده تا استهلاک کمتری در دوره ی زمانی طولانی مدت داشته باشد. تعداد هفت اورینگ در سیستم عملکرد این تفنگ استفاده شده است.
بخش اصلی بدنه و اکشن تفنگ نیز ساده طراحی شده است، در مدل های جدید پروفت 2 و 3 ، پوشش بیشتری برای مشخص نبودن قطعات داخلی داده شده است. هر دو سمت پروفت با یک قاب آلومینیومی پوشش داده شده است. رنگ این کاور علاوه بر رنگ مشکی معمول، با رنگ قهوه ای نیز قابل سفارش است. ( سفارشاتی که ما داشتیم با این رنگ بودند).
لوله در پروفت 1 و 2 با یک پیچ آلنی شماره 3 به بدنه بسته می شود. شرود لوله نیز به بدنه و اکشن به صورت رزوه ای پیچ شده است. در بخش میانی نیز به وسیله چهار پیچ جانبی و دو پیچ از بالا در بخش زیرین ریل دوربین، مهار می شود. قسمت جلوی لوله نیز توسط اورینگی در اطراف ایر استتریپر(که به دهانه ی لوله پیچ شده) در داخل شرود فیکس می شود. این ویژگی (اتصال شرود به اکشن و ریل دوربین و مهار لوله توسط شرود)، باعث ثبات بیشتر لوله در زمان شلیک می شود.
سر انتهایی شرود نیز، دارای رزوه ی استاندارد 2/1 UNF می باشد که امکان نصب انواع سایلنسرها را به شما می دهد. صدای تفنگ با شرود، نسبتاً بلند است و بهتر است در صورتی که تمایل دارید تا صدا مهار شود، از سایلنسر مناسبی بر روی شرود استفاده کنید.
استفاده از ریل پیکاتینی با زاویه 20 MOA روی پروفت، نشانه ای دیگر از طراحی این تفنگ برای تیراندازی لانگ رنج است. به این صورت، کمبود کلیک تورت های تنظیم ارتفاع در دوربین در فواصل بلند را کاهش می دهد که راه حل بهتری، نسبت به پایه دوربین های قابل تنظیم و یا شیم گذاری برای تیراندازی لانگ رنج می باشد.
ریل کوتاه پیکاتینی نیز در زیر محافظ ماشه وجود دارد که می توان برای بستن انواع دوپایه و یا قطعات رایزر برای قراردادن بر روی رست از آن استفاده کرد. همراه با تفنگ یک هاردکیس مگا لاین کوچک نیز عرضه می شود. اندازه ی مناسب پروفت به صورتی است که در یک آزمایش در مجله ی هارد ایر با نصب دوربین بزرگی مثل سایترون 10*50*60 هم، تفنگ در هاردکیس کوچک ش جا شده است.
بررسی پروفت به عنوان یک تفنگ بنچ رست
به عنوان یک تیرانداز بنچ رست، ویژگی هایی را در تفنگ های مختلف انتظار داریم تا امکان کسب بهترین نتایج را داشته باشیم. مواردی است که ممکن است در همه ی برندها وجود نداشته باشد و یا امکان بهینه سازی مناسبی نداشته باشند. پروفت به عنوان یک تفنگ با اهداف هانتینگ و تارگتینگ لانگ رنج، طراحی و ساخته شده است. آیا امکانات و ویژگی های مناسبی برای تیراندازی بنچ رست دارد؟
قبل از ادامه، باید متذکر شوم که منظور از بنچ رست، اینجا کلاس های آنلیمیتد مثل 50متر و 75یارد یا 100 متر لانگ رنج است.
لوله
همانطور که در بخش قبلی نیز اشاره شد، لوله های فعلی که بر روی پروفت های ورژن یک موجود در ایران و تمامی پروفت های ورژن دو نصب شده، لوله RPB-1 که اختصار عبارت RTI,s Proprietary Barrel ، ساخت شرکت لوتاروالتر آلمان است. این لوله، دارای شش خان با توییست ریت 1:16 است که بر خلاف لوله ی قبلی پروفت 1 ( لوله ی LR با شش خان پلی گونال و توییست ریت 1:32 ، طراحی شده برای ساچمه ی ۲۵.۳۹ گرین ریدیزاین)، با هدف شلیک هر دو نوع پرتابه ی ساچمه و اسلاگ، طراحی شده است. دیامتر بیرونی لوله 15 میلیمتر با طول ۶۰ سانتی متر بوده و سطح داخلی لوله، کیفیت خانکشی و ماشین کاری لوله فوق العاده بالا می باشد. خان ها با ارتفاع به نسبت کم، طراحی شده تا دفرمگی کمتری بر روی پرتابه ایجاد کنند، این موضوع می تواند موجب بهبود عملکرد بالستیکی پرتابه در مسیر پرواز خود گردد.
لوله ی جدید RPB-1 نیز همانند لوله ی قبلی، با ساچمه های 25 گرین ریدیزاین JSB ، دقت خوبی داشته و نتایجی که با این مدل ساچمه از این لوله گرفته شد، نشان دهنده ی پتانسیل بالای آن برای بنچ رست کلاس 50 متر بود. نتایج تست های انجام شده با پرتابه های اسلاگ، به نسبت سایر رقبای این سلاح همانند اف ایکس ایمپکت M3 ، پایین تر از حد انتظار بودند. لوله RPB-1 حساسیت بیشتری به دیامتر اسلاگ دارد و به علت چوک بلندتر و تنگ تر، بهترین عملکرد را با دیامترهایی در محدوده 216. تا 217. خواهد داشت.
تفاوت دیگری که در لوله RPB جدید نسبت به لوله LR دیده می شود، نوع پورت هواست. در لوله ی جدید،پورت به صورت دووال بوده که برای شلیک اسلاگ مناسب باشد. در لوله ی LR پورت به صورت معمول در اکثر PCP هاست.
پورت در لوله ی LR
پورت در لوله ی RPB
مسلح سازی و عملکرد ماشه
در بخش مسلح سازی، عملکرد دسته مسلح سازی در حالت دیفالت، آنچنان که باید و شاید مناسب نیست و نیاز به بهینه سازی دارد. اصطلاحاً کمی سفت و سخت است که بخشی از آن به دلیل فنر چکش بکار رفته در سلاح می باشد که قطر مفتول بالایی دارد.
ماشه ی پروفت دو مرحله ای با قابلیت تنظیم طول استیج اول و وزن استیج دوم می باشد. عملکرد ماشه در حالت دیفالت، قابل قبول می باشد اما برای بکار گیری پروفت به عنوان سلاح تارگتینگ یا بنچ رست، قطعاً نیاز به بهینه سازی خواهد داشت. در نهایت برای اینکه بهترین کارایی از ماشه را داشته باشید، باید بر روی تنظیمات آن کار کنید. برای تنظیمات ماشه، دو پیچ در بخش کناری سمت راست سلاح تعبیه شده که دسترسی مناسبی دارند. برای تنظیمات نیاز به آچار آلنی 1.5 دارید.
ساچمه گذاری پروفت در کالیبر 5.5 با خشاب های 12 تایی انجام می شود. این خشاب قابلیت جاگذاری در سمت راست و چپ را نیز دارد. اما ساچمه گذاری به شکل دستی و سینگل شات نیز به راحتی انجام می شود. می توان از یک قطعه خشاب سینگل شات که به صورت پرینت سه بعدی ساخته شده نیز استفاده کرد.
رگلاتور
رگلاتور سلاح های ساخت شرکت RTI Arms در طول سالیان گذشته تغییر و تحولات زیادی در طراحی بخش های داخلی داشته است. تا کنون ۸ نسل از رگلاتور های ساخت RTI Arms ساخته شده که نسل هشتم آن بر روی آخرین ورژن پروفت، یعنی پروفت ۳ ارائه می گردد. رگلاتور سلاح های موجود در بازار ایران (که همگی نسخه ی پرفورمنس پروفت ۱ و ۲ هستند)، نسل ششم این رگلاتور ها می باشند.
محدوده ی فشار کاری این رگلاتور ها از ۸۰ تا ۲۰۰ بار بوده و تنظیم فشار خروجی آن توسط آچار آلنی ۶ میلیمتر و بصورت اکسترنال صورت می گیرد. این رگلاتور از ۲۴ عدد اسپرینگ دیسک بهره می برد.
در ورژن های قدیمی تر این رگلاتور ها، برخی کاربران از مشکل کریپینگ (افزایش تدریجی فشار رگلاتور) شکایت داشته اند که در نسخه های فعلی، تا حد زیادی مرتفع گردیده است.
این رگلاتور نیز همانند سایر انواع رگلاتور های تفنگ های PCP، قابلیت بهینه سازی داشته و عملکرد بسیار قابل قبولی پس از بهینه سازی خواهد داشت.
امکانات نصب اکسسوری
در انتخاب یک تفنگ برای بهینه سازی و تبدیل آن به یک سلاح تارگتینگ بنچ رست، موضوع مهمی که باید در نظر داشته باشیم، قابلیت قرارگیری آسان سلاح بر روی رست و با کمترین هزینه و تغییرات است. شکل خاص بدنه ی پروفت، امکان نصب آسان رایزر در بخش جلویی و بخش انتهایی تفنگ را به تیرانداز می دهد که پلتفرم بسیار با ثباتی برای نشستن سلاح بر روی رست جلو و ریر بگ در بخش عقب تفنگ فراهم می نماید.
در بخش جلویی، ریل پیکاتینی زیر محافظ ماشه به شما امکان نصب دوپایه یا رایزرهای مختلف را می دهد که می تواند تا بخش جلویی مخزن ادامه پیدا کند. سازنده همراه با معرفی پروفت 2 ، قطعه ای را به صورت آپشنال جهت نصب بروی این بخش و نصب اکسسوری های دیگر (Bipod Rail Extension) معرفی کرده است.
در بخش انتهایی نیز، محلی برای تعبیه قطعه ای که سازنده با عنوان بگ رایدر معرفی کرده وجود دارد که امکان نصب قطعاتی دیگر را نیز به کاربر می دهد تا تفنگ بروی انواع کیسه شن قرار گیرد (نصب با یک پیچ آلنی شماره 5 انجام می شود).
عملکرد پروفت بعد از آماده سازی برای تیراندازی بنچ رست
با رسیدن اولین پروفت ها، تست های اولیه پس از ساخت رایزر های مناسب جهت ثبات تفنگ بر روی رست با ساچمه ی ۲۵.۳۹ گرین ریدیزاین را انجام دادیم.
در ادامه، نتایجی که بعد از ست آپ های اولیه گرفته شده است را می بینید.
تست دقت در 25 و 50 متر پروفت را در تصاویر زیر می بینید.
تست دقت بر روی کارت بنچ رست 25 متر در فضای باز
تست دقت در 50 متر سیبل تیراندازی بنچ رست
در طول ماه های بعدی، با تنظیمات بهتر رگولاتور، فنر چکش و ایجاد تغییرات لازم برای بهینه شدن سیستم سلاح، موفق به کسب نتایج بسیار قابل قبولی از سلاح شدیم. خوشبختانه می توان گفت که پروفت در قبال هزینه ی خرید اولیه و هزینه های پایین بهینه سازی، یکی از انتخاب های خوب برای بنچ رست 50 متر و کلاس های لانگ رنج می باشد. در مقاله ی بعدی به تفاوت های پروفت 1 و 2 می پردازیم.
تنظیم و ویرایش :
صادق قرنجیکی
دکتر امین کر
یک پاسخ